Τρέξιμο, μία αερόβια άσκηση με πολλαπλά οφέλη για την υγεία και την ευεξία μας. Μεταξύ άλλων, βελτιώνει τη φυσική μας κατάσταση, βοηθά στην καύση του λίπους και αποβάλλει τις τοξίνες. Επιπλέον, μειώνει το στρες και συμβάλλει θετικά στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου μας. Αν λοιπόν αναζητάς μία καλύτερη ποιότητα ζωής, τότε δεν έχεις παρά να το εντάξεις και στην δική σου καθημερινότητα. Στο κείμενο που ακολουθεί, θα βρεις μερικές πολύτιμες συμβουλές για να ξεκινήσεις σωστά, να το αγαπήσεις και να γίνει κομμάτι της ζωής σου.

1. Επίλεξε τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο

Πρώτα και κύρια, το τρέξιμο απαιτεί σωστά παπούτσια τα οποία και θα προστατεύσουν τις αρθρώσεις σου από τις καταπονήσεις. Προτίμησε ελαφριά παπούτσια με καλή εφαρμογή στη φτέρνα ή παπούτσια με εξατομικευμένους ορθωτικούς πάτους, κατάλληλους για αθλητική δραστηριότητα.

2. Μην επενδύσεις από την αρχή σε αθλητικά ρούχα με ειδικά υφάσματα

Τα αθλητικά παπούτσια είναι απαραίτητα για να τρέξεις. Τα αθλητικά ρούχα όμως όχι τόσο. Στην αρχή, ξεκίνα να ασκείσαι φορώντας μπλουζάκια, φούτερ, φόρμες και σορτσάκια από τη ντουλάπα σου. Εφόσον τελικά σου αρέσει το τρέξιμο, τότε σου προτείνουμε να αντικαταστήσεις τα βαμβακερά σου με ρούχα από ειδικά υφάσματα που δε μουσκεύουν από τον ιδρώτα και δε βαραίνουν.

3. Φρόντισε να κρατάς ένα μπουκαλάκι νερό

Κατά την διάρκεια της προπόνησης, το σώμα παρουσιάζει απώλεια υγρών, μέσω της εφίδρωσης. Για το λόγο αυτό, η αναπλήρωσή τους μέσω του νερού είναι αυτονόητη. Στην περίπτωση που η διαδρομή σου είναι σχετικά μικρή, τότε ένα μπουκάλι των 500 ml αρκεί.

4. Κάνε πάντα προθέρμανση πριν από το τρέξιμο

Η προθέρμανση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας κάθε άσκησης. Πριν ξεκινήσεις λοιπόν να παίρνεις τους… δρόμους, φρόντισε να έχεις κάνει πρώτα τις διατάσεις σου. Είναι απαραίτητες για την αποφυγή καταπόνησης των μυών και των αρθρώσεων, την ευλυγισία και το συγχρονισμό κινήσεων.

5. Ξεκίνα με normal ρυθμούς

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη των αρχάριων δρομέων είναι ότι αυξάνουν τους ρυθμούς ή και τα χιλιόμετρα των διαδρομών τους πολύ γρήγορα. Αυτό όμως δεν είναι σωστό, καθώς ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε τραυματισμούς. Για αρχή, φρόντισε να εκτελείς τις προπονήσεις σου σε τέτοιο ρυθμό που σου επιτρέπει να νιώθεις ότι μπορείς να συνομιλήσεις (conversational pace) κατά την διάρκειά τους. Αν νιώσει κούραση, καλύτερα να σταματήσεις.

6. Φόρα τα νέα ασύρματα ακουστικά για τρέξιμο με την υπογραφή της Belkin

Σου αρέσει να τρέχεις στο ρυθμό των αγαπημένων σου workout beats; Ή μήπως δε θέλεις να χάνεις κλήση από το κινητό σου; Όποιες και αν είναι οι ανάγκες σου, η νέα γκάμα σε ασύρματα ακουστικά για τρέξιμο της Belkin θα σε καλύψει άριστα. Εμείς από την πλευρά μας σου προτείνουμε τα SOUNDFORM™ Freedom True Wireless Earbuds. Ξεχωρίζουν για την ανώτερη ποιότητα ήχου, την κορυφαία τεχνολογία ακύρωσης θορύβου και τη μπαταρία που διαρκεί όλη μέρα.

7. Απόφυγε να τρέχεις με βροχή

Όλα τα ασύρματα ακουστικά για τρέξιμο της Belkin διαθέτουν πιστοποίηση IPX5 για προστασία από τα σταγονίδια του νερού. Καλό είναι όμως να αποφύγεις το τρέξιμο όταν η βροχή εντείνεται ή όταν τα φυσικά φαινόμενα ζορίζουν. Δε χρειάζεται να θέτεις τον εαυτό σου σε οποιοδήποτε κίνδυνο.

8. Τρέξε με παρέα

Η ζωή είναι ωραία όταν τη μοιράζεσαι. Το ίδιο συμβαίνει και με το τρέξιμο. Ξεκίνα να τρέχεις μαζί με κάποιον πιο έμπειρο, ο οποίος θα σε βοηθήσει να ανεβάσεις γρήγορα τους ρυθμούς και το επίπεδό σου. Μπορείς επίσης να τρέξεις παρέα με το σκύλο σου!

9. Ολοκλήρωσε το τρέξιμο με jogging και αποθεραπεία

Καθώς ολοκληρώνεις το τρέξιμό σου, αφιέρωσε μερικά λεπτά σε χαλαρό περπάτημα. Έτσι, οι παλμοί της καρδιάς σου θα επανέλθουν πιο ομαλά στα κανονικά τους επίπεδα. Για κλείσιμο, μην παραλείψεις να κάνεις πάλι τις διατάσεις σου.

10. Ξεκούρασε το σώμα σου μετά την προπόνηση

Η διαδικασία της αποκατάστασης μετά την προπόνηση ολοκληρώνεται με την ξεκούραση. Όταν πρωτοξεκινάς τρέξιμο, καλό είναι να αφήνεις τουλάχιστον μια μέρα κενή ανάμεσα στις προπονήσεις σου. Έτσι, το σώμα σου θα έχει τον απαραίτητο χρόνο για να αναδομήσει τους καταπονημένους ιστούς.

+1.   Σε κάθε περίπτωση, μην το αναβάλλεις άλλο!

Η υγεία, η ευεξία και η καλύτερη ποιότητα ζωής είναι αγαθά που αποκτιούνται με κόπους. Μην το αναβάλλεις άλλο και ξεκίνα επιτέλους να κάνεις το σωστό: να τρέχεις. Ναι, το πιθανότερο είναι ότι την πρώτη φορά θα πιαστείς ή ότι δεν θα σου αρέσει. Είμαστε σίγουροι όμως ότι η προσπάθειά σου σύντομα θα σε ανταμείψει.

 

Βρήκες ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο: «Τρέξιμο: 10+1 συμβουλές για αρχάριους»;

Διάβασε περισσότερα κείμενα για την τεχνολογία και τα αγαπημένα σου gadgets στο BELKIN blog.