Πως κάνω screenshot στον υπολογιστή, στο κινητό και στο tablet; Αυτό είναι ένα ερώτημα που μας απασχολεί συχνά – πυκνά όλους μας, ειδικά όταν χρησιμοποιούμε τις συσκευές μας για πρώτη φορά. Η δημιουργία screenshot αποτελεί έναν εξαιρετικά εύχρηστο τρόπο για να καταγράψουμε στιγμιότυπα της οθόνης μας τα οποία βλέπουμε τυχαία και είναι σημαντικά για εμάς. Αποθηκεύονται αυτόματα ως εικόνες στη μνήμη της συσκευής και μπορούμε να ανατρέξουμε σε αυτές οποιαδήποτε στιγμή. Αν κι εσύ λοιπόν θέλεις να τραβήξεις screenshot, αλλά αναρωτιέσαι πώς, τότε δεν έχεις παρά να διαβάσεις τους τρόπους μέσα από το κείμενο που ετοιμάσαμε για σένα.

Πως κάνω Screenshot: Τι ισχύει για κάθε συσκευή

1.Screenshot σε κινητές συσκευές Android

Διαθέτεις κάποια κινητή συσκευή Android και αναζητάς τρόπο για να καταγράψεις τα αγαπημένα σου στιγμιότυπα; Το ευχάριστο είναι ότι οι λειτουργίες είναι κοινές μεταξύ των διαφόρων μοντέλων, ανεξαρτήτως κατασκευαστή. Στη πλειοψηφία των κινητών τηλεφώνων θα χρειαστεί απλά να κρατήσεις πατημένο ταυτόχρονα το κουμπί ενεργοποίησης και μείωσης έντασης ήχου. Σε ορισμένες συσκευές τηλεφώνου μάλιστα, μπορείς να καταγράψεις την οθόνη σου πατώντας το κουμπί ενεργοποίησης και έπειτα το «take screenshot», χωρίς να απαιτείται κάποιος επιπλέον συνδυασμός κουμπιών. Σε παλαιότερα μοντέλα που διαθέτουν το κεντρικό κουμπί για το μενού μπορείς να τραβήξεις screenshot πατώντας αυτό το κουμπί και εκείνο της ενεργοποίησης ταυτόχρονα. Εάν η συσκευή σου υποστηρίζει φωνητικές εντολές από το Google Assistant ή το Bixbyμπορείς να καταγράψεις την οθόνη σου απλά λέγοντας τη λέξη ‘’screenshot’’.

2.Screenshot σε iPhone

Οι τρόποι για να καταγράψεις την οθόνη σου σε ένα iPhone χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με τη χρονολογία του κινητού. Για να βγάλεις screenshot σε μοντέλα iPhone τα οποία διαθέτουν Face ID, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πατήσεις ταυτόχρονα το πλευρικό κουμπί και το κουμπί αύξησης έντασης ήχου. Όσα μοντέλα διαθέτουν Touch ID, δηλαδή εκείνα που έχουν το

κεντρικό κουμπί αφετηρίας, επιτρέπουν screenshot πατώντας αυτό το κουμπί ταυτόχρονα με το πλευρικό.

3.Screenshot σε iPad & Android tablet

Εάν θέλεις να τραβήξεις ένα στιγμιότυπο από το tablet σου τότε αυτό είναι μια ακόμη πιο εύκολη υπόθεση. Για iPad με κουμπί αφετηρίας απλά πάτησε το κουμπί που βρίσκεται στη πάνω δεξιά πλευρά της συσκευής και ταυτόχρονα ένα κουμπί έντασης ήχου. Στα υπόλοιπα μοντέλα iPadπίεσε πρώτα το επάνω κουμπί και έπειτα αυτό της έντασης ήχου. Αν έχεις κάποιο Android Tablet ο συνηθέστερος τρόπος με τον οποίο μπορείς να καταγράψεις την οθόνη σου είναι να πατήσεις την ίδια στιγμή το κουμπί λειτουργίας και έντασης ήχου. Συγκεκριμένα για Samsung tablets υπάρχουν δύο ακόμη έξυπνοι τρόποι καταγραφής οθόνης με χρήση της παλάμης και με το S Pen. Στη πρώτη περίπτωση αφού επιλέξεις τη περιοχή που θέλεις να κάνεις screenshot σύρε τη παλάμη σου με μια κίνηση από αριστερά προς τα δεξιά. Στη 2η περίπτωση που αφορά το S Pen θα χρειαστεί να ανοίξεις το AirCommand και από τον πίνακα εντολών του να επιλέξεις την εγγραφή οθόνης.

4.Screenshot σε Windows

Τα Windows ακολουθούν πάντα τη φιλοσοφία της φιλικής προς το χρήστη λειτουργίας γι’ αυτό και θα χρειαστεί να πατήσεις μόνο ένα κουμπί για να καταγράψεις το αγαπημένο σου στιγμιότυπο. Αυτό είναι το Print Screen το οποίο συνήθως βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του πληκτρολογίου σου. Αν όμως θέλεις να καταγράψεις μια συγκεκριμένη περιοχή της οθόνης σου τότε ο συνδυασμός των πλήκτρων Alt + Print Screen είναι το επόμενο βήμα.  Σε κάθε περίπτωση μπορείς να αποθηκεύσεις εύκολα τις φωτογραφίες που θα καταγράψεις οπουδήποτε θέλεις απλά πατώντας Ctrl + V.

5.Screenshot σε Mac

Η καταγραφή οθόνης σε ένα Mac είναι εφικτή πατώντας με την ακόλουθη σειρά τα πλήκτρα command + shift + 3. Εάν θες να καταγράψεις μόνο ένα συγκεκριμένο μέρος της οθόνης αυτό γίνεται πατώντας τα πλήκτρα command + shift + 4 ώστε να εμφανιστεί ο κέρσορας που θα σε βοηθήσει να ορίσεις τη περιοχή που θες να καταγράψεις.

+1. Screenshot σε Apple watch

Αλήθεια, γνώριζες πως είναι εφικτό να τραβήξεις στιγμιότυπο οθόνης ακόμα και από το AppleWatch σου; Απλώς, θα χρειαστεί πρώτα να ενεργοποιήσεις τη δυνατότητα αυτή από τις ρυθμίσεις του ρολογιού σου. Έπειτα, για να καταγράψεις την οθόνη σου, απλά πάτησε ταυτόχρονα το side button και το digital crown.

Βρήκες ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο: «Πως κάνω screenshot από τις συσκευές μου»;
Διάβασε περισσότερα κείμενα για την τεχνολογία και τα αγαπημένα σου gadgets στο
BELKIN blog.