Καλώδια τηλεόρασης: Απαραίτητα για τη σύνδεση της τηλεόρασης με τις συσκευές εικόνας και ήχου που βρίσκονται στο χώρο σου. Οι τύποι τους είναι πολλοί και διαφορετικοί. Ποιοι είναι όμως οι 5+1 πιο κοινοί τύποι καλωδίων και ποια η χρήση από το καθένα; Μάθε περισσότερα μέσα από το κείμενο που ετοιμάσαμε για σένα.

Οι πιο δημοφιλείς τύποι καλωδίων τηλεόρασης και που χρησιμοποιούνται

#1. Καλώδιο τηλεόρασης HDMI (High-Definition Multimedia Interface)

Το HDMI είναι ίσως το πιο δημοφιλές καλώδιο τηλεόρασης. Μεταφέρει ψηφιακά σήματα ήχου και εικόνας υψηλής ευκρίνειας (HD) με μια μόνο σύνδεση. Οι περισσότερες τηλεοράσεις, καθώς και οι περισσότερες συσκευές αναπαραγωγής βίντεο και ήχου, διαθέτουν συνδέσεις HDMI. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα καλώδιο HDMI για να συνδέσεις την τηλεόρασή σου με διάφορες συσκευές όπως μια κονσόλα παιχνιδιών, ένα Blu-ray player κα.

#2. Καλώδιο τηλεόρασης Coaxial cable (γνωστό και ως RF cable)

Το καλώδιο Coaxial (RF) χρησιμοποιείται κυρίως για τη σύνδεση της τηλεόρασης με την κεραία ή τον καλωδιακό πάροχο. Αυτό το καλώδιο δεν υποστηρίζει υψηλή ευκρίνεια ή ήχο υψηλής ποιότητας, αλλά είναι ένα αξιόπιστο και οικονομικό καλώδιο για τηλεοπτικό σήμα. Εάν χρησιμοποιείς καλώδιο Coaxial για να συνδέσεις την τηλεόρασή σου με τον καλωδιακό σου πάροχο, θα πρέπει να διασφαλίσεις ότι έχεις ενσωματωμένο ψηφιακή δέκτη. Εναλλακτικά, θα πρέπει να αγοράσεις έναν εξωτερικό.

#3. Καλώδιο τηλεόρασης Composite video cable (γνωστό και ως RCA cable)

Το καλώδιο Composite video είναι ένα απλό καλώδιο για τη σύνδεση της τηλεόρασής σου με μια συσκευή αναπαραγωγής βίντεο, όπως ένα DVD player ή ένα VCR. Αποτελείται από ένα ή δύο βύσματα RCA και μεταφέρει το βίντεο αλλά και τον ήχο. Η ποιότητα της εικόνας που παρέχεται από το καλώδιο Composite είναι χαμηλότερη από την εικόνα που παρέχεται από τα καλώδια Component video και HDMI, αλλά είναι αρκετά καλή για την αναπαραγωγή βίντεο σε παλαιότερες τηλεοράσεις.

#4. Καλώδιο τηλεόρασης Component video cable

Το καλώδιο Component video χρησιμοποιείται επίσης για υψηλής ποιότητας εικόνα. Αυτό το καλώδιο αναλύει το σήμα βίντεο σε τρία μέρη: τη φωτεινότητα (Luma) και δύο χρωματικά σήματα (Chroma). Η χρήση του παρέχει υψηλότερη ευκρίνεια από το καλώδιο Composite, αλλά δεν παρέχει ψηφιακό σήμα. Τα καλώδια Component video συνήθως έχουν τρία βύσματα, ένα για τη φωτεινότητα και δύο για τα χρωματικά σήματα.

#5. Καλώδιο τηλεόρασης SVideo cable

Το S-Video καλώδιο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή καλώδια τηλεόρασης. Χρησιμοποιείται για να συνδέσετε συσκευές βίντεο όπως DVD players, κονσόλες παιχνιδιών, και βίντεο κάμερες στην τηλεόρασή σας. Το S-Video καλώδιο διαθέτει δύο υποδοχές, μια για το σήμα εικόνας και μια για το σήμα χρωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι το S-Video καλώδιο προσφέρει καλύτερη ποιότητα εικόνας σε σύγκριση με το κλασικό κίτρινο RCA καλώδιο, αλλά όχι όσο καλή όσο το HDMI.

+1. Καλώδιο τηλεόρασης VGA (Video Graphics Array) cable

Το VGA καλώδιο είναι ένα άλλο δημοφιλές καλώδιο τηλεόρασης. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να συνδέσει Η/Υ σε οθόνες, αλλά σήμερα χρησιμοποιείται επίσης για τη σύνδεση της τηλεόρασή σε Η/Υ, laptop ή συσκευές παιχνιδιών. Το VGA καλώδιο διαθέτει 15 ακίδες και μπορεί να μεταφέρει σήματα εικόνας και ήχου. Ωστόσο, σε αντίθεση με το HDMI καλώδιο, το VGA δεν μπορεί να μεταφέρει ψηφιακό σήμα. Αντίθετα, μετατρέπει το αναλογικό σήμα εικόνας και ήχου από τον υπολογιστή σε αναλογικό σήμα που μπορεί να εμφανιστεί στην τηλεόραση.

Τα καλύτερα καλώδια τηλεόρασης έχουν την υπογραφή της Belkin!

Εκτός από την επιλογή του κατάλληλου καλωδίου θα πρέπει να είσαι σίγουρος και για την ποιότητά του. Γι’ αυτό, στη Belkin μπορούμε να σου διασφαλίσουμε την υψηλότερη μέσω των συνεχών ελέγχων που πραγματοποιούμε σε όλα μας τα προϊόντα. Μόνο τυχαία δεν έχουμε κατακτήσει εδώ και 40 χρόνια τη φήμη ενός εκ των ποιοτικότερων κατασκευαστών τεχνολογίας παγκοσμίως. Μην περιμένεις λοιπόν άλλο. Βρες τα κατάλληλα καλώδια για την τηλεόραση ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή σου μέσα από τη συλλογή μας.

Βρήκες ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο: «Καλώδια τηλεόρασης: Οι διαφορετικοί τύποι και η χρήση τους»;

Διάβασε περισσότερα κείμενα για την τεχνολογία και τα αγαπημένα σου gadgets στο Belkin blog.